Maker Space

Subtitel
Ontwerp en produceer je eigen Zorgoplossing
Teaser
Ooit was iets produceren 'een vak apart' waarvoor je eerst een jarenlange opleiding moest volgen. Maar digitalisering heeft ook ontwerpen en productie binnen ieders bereik gebracht. Laten wij het bewoners mogelijk maken om in de eigen omgeving een 'vitaliserend product' te ontwerpen en te produceren!
Beschrijving

Het idee komt uit de wereld van Repair Café's en Maker Spaces: Begeleid door experts komen bewoners met hun kapotte spullen of met hun ideeën en samen wordt gewerkt aan oplossingen. Hi-Tech apparaten zoals CAD computers en 3d Printers staan ter beschikking. Ook mensen die zelf niets nodig hebben maar die het wel leuk vinden aan ontwerp project te werken zijn welkom.

Behalve dat er interessante producten uit voortkomen, is het feit dat mensen samen zullen moeten werken misschien nog wel een belangrijker reden waarom iedere wijk zo'n voorziening zou moeten hebben: iemand komt met een vraag, bijvoorbeeld iemand die slecht ziet zou graag een BlindenStok hebben die je in het donker kunt zien. Een ander weet wat van moderne verlichting technieken en weer een ander is handig en creatief. Samen vormen ze een team dat gebruik kan maken van rondlopende experts en apparaten en machines om de onderdelen te maken. Geen fantasie maar realiteit zoals je in deze link kunt lezen. Debby Marchena heeft samen met Waag in een Make Health lab zo'n stok ontworpen en runt nu een compleet productiebedrijf voor de 'Light up cane'!

Wat ga je bereiken met deze tool?

Je kunt ook gebruik maken van het format van WAAG: Mensen met een uitdaging zien zich vaak geplaatst voor uitdagingen waarvoor niets te koop is. Aan de andere kant zijn mensen innovatiever dan ze zelf weten maar is dat besef verloren gegaan in deze maatschappij die ons aanleert om hulpeloos te zijn. 

Vraag: Hoe kunnen  we de aangeleerde hulpeloosheid afleren als het gaat om het ontwerpen en produceren van producten?

(
een link naar een uitgebreid filmpje van de eerste SamenBeter Help Yourself rond van April 19)

Waag faciliteert al jaren 'MakeHealth' waarin Healthcare experts, DIY pioniers in DIY, studenten, patiënten en andere geïnteresseerden samen al doende onderzoeken wat er mogelijk wordt als mensen zelf regie nemen, ook als er fabricage processen nodig zijn, om antwoorden te creeëren voor uitdagingen.

Waag heeft veel ervaring met deze 'Fablabs' of 'makerspaces' en uitkomsten varieren van  practische zaken als een blinden stok die in het donker als zodanig herkenbaar is tot  verpleegsters die hun eigen oplossingen maakten, tot meer conceptuele ideeen als de  DIY surgery robot van Frank Kolkman. Ook de Tools heeft Waag: in het Waag gebouw op de Nieuwmarkt in Amsterdam staan lasersnijders, 3d printers alles top notch en cutting edge. 
Maar nu kun je ook met Waag, geheel volgens SamenBeter filosofie, de wijk in!

Een Community van HealthMakers
MakeHealth gaat namelijk niet alleen over het maken van producten maar ook het creëeren van een community. Een community van HealthMakers die ideeën deelt elkaar helpt en motiveert om ons te laten zien dat in iedereen een MAKER schuilt en dat we die skills kunnen ontwikkelen en inzetten om uitdagingen aan te gaan! 
Zoals gezegd Waag heeft spullen, coaches, leermodules en ervaring. 
Het ontbreekt aan Makers en een Plek in de Wijk. Daarom deze oproep:
 

Je hebt nodig:

1) Locatie
2) Makers: 10 mensen die aan de introductieronde meedoen, gecoached worden om tenslotte als 'Certified HealtMaker' nieuwe Makers aanbrengt en coached.
3) Bijdrage in de kosten van de ChiefMaker 

Bekijk hier de video van Jurre Ongering op de Strategiesessie ICT van 15 nov 2019 te eindhoven en hieronder zijn presentatie. 

Afbeelding verwijderd.

jurre Proeftuinen pitch.pdf 29.8 MB View full-size Download

Download(s)
toolbox
bestaande initiatieven ter inspiratie of implementatie