Narratieve Diagnose & The Essential

neerwaartse spiraal

Jim van Os presenteerde tijdens de Strategiesessie van 9 oktober een heel interessant kunstproject.  Interessant omdat hij de kunstenaars Martin en Inge Riebeek gevraagd heeft te werken met herstelverhalen van mensen die te maken kregen met psychische problematiek. Deze zijn in een serie video’s vastgelegd.

Het artikel staat hier: http://www.diagnosedepressie.nl/narratieve-diagnose/


Narratieve Diagnose
Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht en Maastricht, nodigde Martin en Inge uit om samen te werken aan een pilotproject. Voor deze Narratieve Diagnose legden Martin en Inge de herstelverhalen van mensen die te maken kregen met psychische problematiek, variërend van depressie tot psychose, in een serie video’s vast.

Bregtje was een van de geportretteerden en vertelde het verhaal van haar depressie en haar herstel in een single shot video. Het indringende portret dat Martin van haar maakte kun je hieronder bekijken.

Het is Bregtje’s persoonlijke verhaal, maar net zo goed het verhaal van iedereen die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt en zichzelf in haar verhaal herkent, als het verhaal van degenen die hun dierbaren hiermee zien worstelen.

Meer begrip
Als je het geluk hebt om nooit met psychische problematiek in aanraking te zijn gekomen, laat deze Narratieve Diagnose je hopelijk even stilstaan en nadenken. Wie weet zorgt het zelfs voor een stukje begrip rondom psychische problematiek. Want dat is heel hard nodig.

Voor hun kunstproject The Essential verzamelen Nederlandse videoartists Martin en Inge Riebeek de persoonlijke verhalen van mensen over de hele wereld, en leggen ze op film vast wat op dat moment het wezen of essentie van de mensen die ze – vaak toevallig – spreken vormt.

Welke ervaringen zijn voor de geportretteerden het allerbelangrijkst geweest in hun leven en hebben hen gevormd tot wie ze nu zijn?