HelpYourself/Make Health!

frederike

Frederike Kuipers, had een idee voor een oplossing die haar dagelijks leven eenvoudiger, gezonder, veiliger en gewoon leuker maakte. Niet alleen voor haarzelf, maar voor die grote groep mensen die wonen in een fijne woning waar ze dol op zijn, in een fijne buurt , maar die tegelijk moeilijk toegankelijk blijkt als je niet meer zo makkelijk een trap oprent. Niet alle woningen hebben een lift en een traplift is duur, kan niet altijd en ook niet echt een fraai gezicht. De oplossing van Frederike was zowel eenvoudig, als goedkoop en vereiste geen enkele bouwkundige aanpassing: een draagbaar opstapje van een halve traptree hoog om makkelijker de trap op te gaan. Dit is een draagbare variant van de bestaande 'Tussentreden' die op de treden van een trap bevestigd worden. Frederike wil echter iets maken dat niet alleen sommige trappen begaanbaar maakt, maar waar ze overal mee kan komen. Frederike werkte een idee dat al in de jaren 70 bedacht was door Marjan Stomph uit tot een aan- en af-klikbare trede die je in je boodschappen tas altijd bij je kan steken.

Er is een heel mooi boekje en een stroomschema gemaakt over het levensloopbestendig maken van woningen in Plan Berlage waar Frederike oplossing is opgenomen. Je kunt ze op deze pagina downloaden!


In de workshop Help Yourself/ Make Health nemen de deelnemers zelf het heft in handen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Hier worden ideeën ontwikkeld. Dat kan gaan over het ontwikkelen van een oplossing die er nog niet is of juist het verbeteren van een bestaand hulpmiddel. Ook kan je denken aan meer artistieke expressie: we wachten op deelnemers die samen 3d-visualisaties printen van bijvoorbeeld een 'depressie' waar een van de deelnemers mee te maken heeft.

Er  wordt gebruik gemaakt van hightech apparaten als 3D-printers, lasersnijders en CAD software. Experts staan voor je klaar om hierbij te begeleiden. In 6 weken doorlopen we het hele traject; van ontwerp tot realisatie.


Met MakeHealth willen we nieuwe, zogenaamde open design-toepassingen ontwikkelen die voor de hele wereld te gebruiken zijn. Deze worden online gepubliceerd. Dit betekent dat oplossingen, met alle tekeningen en instructies op het internationale platform Careables te downloaden zijn. Dus iedereen kan deze oplossing reproduceren of aanpassen. Je helpt dus niet alleen je zelf, maar ook de maatschappij verder.

De workshops Help Yourself/ Make Health worden georganiseerd door SamenBeter Westerpark, Stichting Buurtwerkplaatsen, Waag en Makerspace Contact.

Bijlage Size
LLiPB boekje A6 DEF LR2.pdf1.62 MB 1.62 MB
LLiPB stroomschema FEB19 HR.pdf1.06 MB 1.06 MB