Help Jezelf: MakeHealth Workshop van start

folder MakeHealth

De derde reeks MakeHealth: Prototyping gaat op 9 maart 2019 van start bij Makerspace Contact in Amsterdam.

Heb jij een idee voor een oplossing die jouw dagelijks leven eenvoudiger, gezonder, veiliger of gewoon leuker maakt? Heb je een hulpmiddel waarvan jij denkt dat jij het beter kan? Of ben je een maker die zijn vakmanschap graag inzet om oplossingen voor in de zorg te realiseren? Dan zijn we op zoek naar jou!
Neem zelf het heft in handen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren en ontwikkel jouw idee tijdens de MakeHealth Workshops die worden georganiseerd door SamenBeter Westerpark, Stichting Buurtwerkplaatsen, Waag en Makerspace Contact.

Tijdens de MakeHealth Workshops werk je in een team samen aan jouw vraagstuk. Deze vraag kan gaan over het ontwikkelen van een oplossing die er nog niet is of juist het verbeteren van een bestaand hulpmiddel. Je maakt gebruik van hightech apparaten als 3D-printers, lasersnijders en CAD software. Experts staan voor je klaar om je hierbij te begeleiden maar jij moet het maken. In 6 weken doorloop je het gehele traject; van ontwerp tot realisatie.

In de voorgaande twee series van MakeHealth zijn heel diverse oplossingen ontwikkeld, zoals een digitale time-keeper om de dagindeling van een partner met niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen, een witte stok voor mensen met visuele beperking die licht geeft in het donker en daardoor zichtbaar is voor andere weggebruikers en een draagbaar opstapje voor ouderen om makkelijker de trap op te gaan.

Met MakeHealth willen we nieuwe, open design-toepassingen ontwikkelen en deze online publiceren. Dit betekent dat jouw oplossing, met alle tekeningen en instructies op het internationale platform Careables te downloaden is. Dus iedereen kan jouw oplossing reproduceren of aanpassen. Je helpt dus niet alleen je team, maar ook de maatschappij verder.

Ben je geïnteresseerd? Gratis als een account aanmaakt op
https://tinyurl.com/y4udwwa8

Praktische informatie
Alle bijeenkomsten van MakeHealth: Prototyping III vinden plaats op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur. De serie gaat van start op 9 maart 2019. We sluiten de serie af met een open donderdagavond, waar alle teams hun prototypes presenteren.
Deelname is gratis voor accounthouders
https://tinyurl.com/y4udwwa8
Kennis van digitale fabricage of technologie is niet vereist. Hier besteden we tijdens de bijeenkomsten aandacht aan. Wel verwachten we dat je tijdens alle bijeenkomsten aanwezig bent, zodat jullie als team voldoende tijd hebben om de toepassing te realiseren.

Locatie
Alle bijeenkomsten van MakeHealth: Prototyping II vinden plaats bij Makerspace Contact; een locatie die volledig toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Het adres is Contactweg 47, 1014 AN Amsterdam. Contact is makkelijk bereikbaar met metro, vlakbij Station Amsterdam Sloterdijk en heeft parkeergelegenheid voor de deur (gratis parkeren op zaterdag).

Programma
Bijeenkomst 1 - 9 maart Introductie van het thema, mappen van onderwerpen en vormen van teams. Ieder team start met het brainstormen over de uitdagingen en verdiept zich in de gebruiker. Eerste inventarisatie van mogelijke oplossingen en ideeën.
Bijeenkomst 2 - 16 maart Onderzoek naar bestaande oplossingen, brainstormen over oplossingsrichtingen, clusteren van ideeën en opstellen van ontwerpuitgangspunten en gezamenlijke keuze voor oplossingsrichting.
Bijeenkomst 3 - 23 maart Uitwerken van de oplossingsrichting: maken van tekeningen of modellen, keuze voor materiaal en plan voor realisatie. Start met prototypen.
Bijeenkomst 4 - 30 maart Realisatie van een prototype, experimenteren met materialen en fabricagetechnieken.
Bijeenkomst 5 - 6 april Afronden van prototype en documentatie.
Open avond - Tentoonstelling - 18 april Feestelijke afsluiting met gastsprekers en presentatie van prototypes. De teams blikken terug op hun leermomenten.

Concrete case?
Heb je een concrete case die je met ons wil delen? Of heb je nog vragen over de bijeenkomsten, neem dan contact op met Paulien Melis. Zij vertelt je graag meer over onze ambitie en leggen verder uit wat er in de bijeenkomsten gaat gebeuren.
In de voorgaande twee series MakeHealth: Prototyping zijn heel diverse oplossingen ontwikkeld, zoals een digitale time-keeper om de dagindeling van een partner met niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen, een witte stok voor mensen met visuele beperking die licht geeft in het donker en daardoor zichtbaar is voor andere weggebruikers, afsluitdoppen voor nare luchtjes van stomazakken en een draagbaar opstapje voor ouderen om makkelijker de trap op te gaan.

Made4You
De serie MakeHealth Prototyping maakt onderdeel uit van het Europees project Made4You. Dit driejarige project (2018-2020) realiseert een centraal en internationaal platform, waarop de documentatie van 'open' design zorgtoepassingen toegankelijk is. In dit platform zijn de toepassingen beschreven en worden gebruikservaringen gedeeld. Hierdoor kunnen toepassingen waar dan ook ter wereld in een Fablab of maakplaats gereproduceerd worden.
Door communities te verbinden, patiënten en zorgprofessionals te betrekken bij de ontwerppraktijk en door kennis en kunde op het gebied van open-source voor alle belanghebbenden toegankelijk te maken, vergroot Made4You de impact van het zorgecosysteem. In de workshopserie MakeHealth onderzoeken en bediscussiëren we de voorwaarden om tot succesvolle open design-toepassingen te kunnen komen.

Download de folder