Hoe Gelukkig ben je?

lewenborg

Ik lees net een verslag van de eerste 100 dagen van Proeftuin Lewenborg (Groningen). Onder de titel De gelukkige wijk luidt de eerste zin: Je gelukkig voelen is het belangrijkste in het leven van veel mensen. Het is moeilijk een eenduidige definitie van geluk te vinden. Vaak wordt aangegeven dat het moeilijk te definiëren is en we geven hier daarom onze eigen definitie: Je gelukkig voelen is een waardevolle beleving, die altijd naar meer smaakt of in ieder geval vaker. 

Ik ben pas op de helft van 'The origins of Happiness' maar ik ben nu al geneigd om het 'Geluk' niet alleen als waardevol, maar zelfs tot streefdoel te bestempelen. Doordenkend hierover: als je maar één vraag aan een inwoner mag stellen, dan zou je moeten vragen hoe gelukkig iemand is. 

Dus mijn voorstel is om dat meteen in te voeren. Om te beginnen op de inlog pagina van de digitale wijkcommunities. Om binnen te komen klik je op een eenvoudig schaal. Klik en de site opent zich: 

schaal

 

Als onze site veel acounthouders heeft dan kunnen we het geluk van de hele wijk quantificeren:

dash

Als onze site duizenden acounthouders heeft die intensief gebruik maken van het platform (wat gaat gebeuren!) dan kunnen we we nagaan hoe het collectieve geluk zich over de tijd ontwikkelt:

graph

 

 

Als we meerdere proeftuinen op deze manier meten dan kunnen in beeld brengen hoe Lewenborg het doet in vergelijking met andere wijken. We kunnen ook meten in niet-proeftuinen waar dus het 'traditionele zorgsysteem' nog steeds toegepast wordt.

 

evbidence

Ik ga meteen aan Marius en Arne vragen of ze dit in WIKIWIJK kunnen prototypen!