Overslaan en naar de inhoud gaan

Share

Facebook“Twitter"/“Google+”/“Pinterest"/“Twitter"/

blog

25 jan - Workshop Quantified Self met de master zelf: Gary Wolf

Gaston Remmers

gary wolf

 

(nederlands naar onder scrollen) Dear all,                                             

It is my pleasure to announce that on January 25th , Mijn Data Onze Gezondheid will host, together with a number of other organisations, a provocative and interactive workshop with Gary Wolf, entitled:

LMP – reflectie op 5 jaar proeftuinen

Gijs Ockeloen

proeftuinen

Dat we onze wijken met de benaming 'Proeftuinen' hebben opgescheept is wel een van onze grootste fouten. De naam was al meerdere malen vergeven niet in de laatste plaats aan de negen regionale initiatieven die op aangeven van de minister van VWS reeds in 2013 benoemd zijn tot 'Proeftuinen beter zorg met minder kosten’.

Gezondheidsdata, de aardolie van 21e eeuw

Gijs Ockeloen

Gaston Remmers

Niet verkwanselen aan Silicon Valley maar tot het nut van ’t algemeen!     GAFA staat voor de 4 grootste Silicon Valley bedrijven.

Gezond en Volwaardig Voedsel voor iedereen

Gijs Ockeloen

weergeven

Naar een Integrale ketensamenwerking ter ondersteuning van aandoeningen     In Azië is de frequentie en sterfte aan prostaatkanker verbijsterend lager dan in Europa en de VS. Dat is een gegeven dat relevant is voor vrijwel alle mannen boven de 50 jaar!

De Citizen Research Kitchen: bewoners worden onderzoekers

Gijs Ockeloen

gaston

Er zijn een hoop klachten waarvoor in het reguliere medische circuit geen bevredigend antwoord gevonden wordt. Problematisch voor de mensen met deze klachten, belastend voor de huisarts.     Frustrerend kenmerk is vaak ook dat de Academische Research vast zit en er dus ook geen hoop op spoedige doorbraak verwacht kan worden.

SamenBeter op Bezoek Bij ....

Michael Milo en Gijs Ockeloen

Werkbezoek SamenBeter

Nu SamenBeter een bouwplaats is geworden ontstaat een mooi moment voor een eerste update uit de vijf SamenBeter proeftuinen. Waar vanuit heel verschillende startpunten aan het prototype van een vitale wijk wordt gebouwd.

Update SamenBeter: van Schoolbord naar Bouwplaats

Michael Milo

SamenBeter: van Schoolbord naar Bouwplaats

Na de "9 maanden hick-up" rond de toekenning van de VWS subsidie is ‘SamenBeter in de wijken’ inmiddels alweer twee maanden in 5 proeftuinen aan de slag.

Tijd voor een update!

Narratieve Diagnose & The Essential

Gijs Ockeloen

neerwaartse spiraal

Jim van Os presenteerde tijdens de Strategiesessie van 9 oktober een heel interessant kunstproject.  Interessant omdat hij de kunstenaars Martin en Inge Riebeek gevraagd heeft te werken met herstelverhalen van mensen die te maken kregen met psychische problematiek. Deze zijn in een serie video’s vastgelegd.

Daten bij SamenBeter

Michael Milo

Daten bij SamenBeter

Vorige week maandagmiddag en - avond stelde Reframing Studio in Amsterdam haar deuren open voor een "SamenBeter Strategiesessie".

De Nieuwe GGZ: Update 2018

Jim van Os

Nieuwe GGZ

De Nieuwe GGZ

‘Sterft gij oude vormen en gedachten’. Naar een andere GGZ

Bert Vendrik

Beste lezers,                                   310518
 

ik wil jullie attent maken op de plaatsing van een nieuw artikel  op mijn website http://bertvendrik.nl/ :

Ethiek, privacy en bescheidenheid

Bart Brandenburg

Het logo van de WeeKonnect Het kan zijn dat het je ontgaan is. Vorige week was het de week van de interoperabiliteit. Vanwege de onuitspreekbaarheid van het i-woord omgedoopt tot WeeKonnect. Tijdens dag 2 van het 3-daagse WeeKonnect-evenement in Den Haag verzorgde Samen Beter een workshop. Een kort verslag.

Belonen van ongezond leven: NRC handelsblad

Gijs Ockeloen

nrc

Interessant stukje van medewerker Noord Holland Noord. Bepleit een sterker beloning beleid voor preventieve maatregelen rond condities die mensen zichzelf aandoen. Obesitas en dat soort condities. Goede vraag is natuurlijk of die mensen allemaal inderdaad 'vrij zijn te kiezen'.

VNG op werkbezoek luistert naar presentatie Vitaliteitsmarkt

Gijs Ockeloen

weergeven

De VNG is 28 maart op werkbezoek geweest bij proeftuin Westerpark met Arkin Basis GGZ als host. Michael Milo heeft een introductie gegeven die je kunt bekijken in de Download. Gijs presenteerde de Vitaliteitsmarkt die je kunt terug kijken in het filmpje.

Download het spelbord hier

Nieuwe GGZ Blog: Verbinding met Philippe Delespaul

Bianca van Beugen

philippe

Deze keer had ik wat beter opgelet wat er leefde in de groep, zodat ik het nog wat moeilijker vond om alles efficiënt in het halve uur tussen de middag te proppen dat ik van Philippe’s secretaresse toebedeeld had gekregen. Zo wilde ik nu toch ook iets vertellen van wat de euthanasie van Aurelia losgemaakt had in de groep, onder andere. Aan die onder andere kwam ik dan toch niet meer toe.

Praatplaat SamenBeter: Wat levert dat nu voor mensen op?

Michael Milo

SamenBeter: Toeleiding Vitaliteit

SamenBeter werkt aan vitale wijken. Dat klinkt heel overzichtelijk en concreet. En het "Waarom, Wat, Hoe & Wie?" is ook helder beschreven.

Toch lopen we er soms tegenaan dat mensen (terecht!) op zoek zijn naar een concreet beeld van "wat levert dat nu voor mensen (of voor Nederland) op?". 

Hoe Gelukkig ben je?

Gijs Ockeloen

lewenborg

Ik lees net een verslag van de eerste 100 dagen van Proeftuin Lewenborg (Groningen). Onder de titel De gelukkige wijk luidt de eerste zin: Je gelukkig voelen is het belangrijkste in het leven van veel mensen. Het is moeilijk een eenduidige definitie van geluk te vinden.

Week van zorg en welzijn

Jan Toering

Jan Toering

Eerder gepubliceerd https://www.cgmv.nl/blog/week-van-zorg-en-welzijn Publicatiedatum: 15 maart 2018 15:10

Het lijkt een behoorlijke  mode te worden: er gaat geen week voorbij of die week heeft wel een thema. Nadat ik vorige week “de week zonder vlees” toch voedzaam doorgekomen ben, is het nu “boekenweek” en “week van de zorg”.

Wat brengt het op?

Gijs Ockeloen

sroi

Een van de argumenten voor een andere kijk op zorg is dat het goedkoper kan. Het is wel zaak om dat te kunnen onderbouwen. Het is dan dus van belang om niet alleen te kjjken naar het kasboek en de begroting van de gemeente. We moeten een berekeningsmethodiek hanteren die ook de waarde van preventieve maatregelen kwantificeert.

“Dan kunnen ze toch overal bij?”

Winfied Tilanus

privacy

“Dan kunnen ze toch overal bij?” – Ik voel de grond onder mijn voeten wegzakken...Daar zit ik dan, in een wijkcentrum met bewoners uit de buurt om te praten over privacy bij het koppelen van het wijkplatform met de omgevingen die ze via hun huisarts kennen.

Adviezen aan de nieuwe ministers en staatssecretaris van VWS

Frans Kusse

Frans Kusse

Op het moment dat deze column wordt geschreven, is de laatste hand gelegd aan het nieuwe kabinet, Rutte III. Al eerder werd bekend gemaakt dat in de begroting van deze kabinetsperiode € 170 miljoen is gereserveerd voor preventie en gezondheidsverbetering. In vrijwel ieder partijprogramma stond preventie hoog in het vaandel.

Start SamenBeter Veranderen in Netwerken

Michael Milo

netwerken

Afgelopen maandag startte het programma "Veranderen in Netwerken" onder leiding van prof. dr.

Pardon, mag ik u even Centraal stellen?

Gijs Ockeloen

Launch Party

‘De gebruiker staat bij ons centraal’, dat is wat Designers te horen krijgen als ze in gesprek gaan met organisaties, bedrijven, gemeentes…meestal volstaat men met de toevoeging van een slogan aan het bedrijfslogo, en soms geloven ze het nog oprecht ook.

Achtse Barrier op Verhalenexpeditie

Emilie Tromp

Quotes Achtse Barrier

Na het succes van de verhalenexpeditie in Amsterdam Westerpark zijn er afgelopen maand twee 'Verhalenexpedities' georganiseerd in Achtse Barrier. 

Hoe meet ik de maatschappelijke bijdrage van mijn project?

Vivian Dekkers

effect

Of het nu gaat om het verantwoorden van investeringen, het vergroten van de betrokkenheid van stakeholders of het herijken van de doelen, er komt vaak een moment dat je als organisatie of project behoefte hebt aan een goed onderbouwde analyse van je impact.

Eenzaam? daar gaan we wat aan doen!

Gijs Ockeloen

Arti Schol

Kijk eens wat een geweldig ingezonden stuk van Ari Schol in het Parool! Lees het in de bijlage. Eenzaamheid is een enorm probleem maar omdat het niet zo zichtbaar is staat er niet elke dag iets over in de krant. Het lijkt me echter zonneklaar dat eenzaamheid kan escaleren tot een grote verzameling andere destructieve kwalen.

Moedig Voorwaarts: 5 Proeftuinen Zweren Trouw aan de SamenBeter Transformatie Principes

Michael Milo

weergeven

SamenBeter is als paraplu voor organisaties en individuen in proeftuinen en met ICT bezig een vitale samenleving vorm te geven. Leden van de Nationale Beweging, de ICT community en de proeftuinen kwamen 23 januari in het Academiegebouw (ochtend) en Huis van Utrecht (middag) bij elkaar.

"Oh jee, alweer een tevreden buurtbewoner"

Bart Brandenburg

Gesprek over gezondheid in de apotheek

Op verhalenexpeditie in de wijk Achtse Barrier in Eindhoven

Rattenplaag of hondenpoep; het humeur van de inwoners van de Achtse Barrier is onverwoestbaar. Die conclusie dringt zich op na de eerste verhalenexpeditie in deze Eindhovense wijk. “Het is hier keifijn wonen en we willen hier nooit meer weg!” (voetballende kinderen, groep 8).

SamenBeter Live in Lombok

Gijs Ockeloen

Poster

Niet precies in Lombok maar dichtbij genoeg! Het volgende LIVE event van SamenBeter: was je er niet bij SamenBeter Live in Sexyland dan weet je misschien niet hoe informatief en inspirerend deze Vitaliteits Braderie is!

De term kwetsbaar ontkracht....

Margriet van Griensven

margriet is communicatie advisuer

Ieder mens maakt in zijn leven wel eens een periode door waarin het minder goed gaat en hij baat heeft bij de nodige ondersteuning.

Laten we het eens aan Jim van Os vragen

Gijs Ockeloen

prof dr Jim van Os

Prof. dr. Jim van Os is Jim van Os hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en de publieke GGZ. Hij is voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Jim van Os staat aan de basis van het denken over Proeftuinen. 

SamenBeter

Michael Milo

weergeven

Ik weet nog precies waar ik was. Het was begin augustus 2017, mijn lief en ik hadden net ringen voor elkaar gekocht op een marktje in de Frans/Italiaanse Alpen. Zij gelooft niet in een tweede keer trouwen, maar we vierden onze liefde toch door elkaar ringen te geven.

12 Handtekeningen en Commitment onder het Why, What en Where van SamenBeter2

Gijs Ockeloen

12 handtekeningen

In het statige Academiegebouw, de nieuwe thuishaven van Jim van Os kregen wij 12 handtekeningen van de Fine Fleur van de Nederlandse zorg onder onze Transformatieve Principes daarmee de weg vrijmakend voor de Actie Agenda 2018.

Verhalenexpeditie Proeftuin Westerpark

Emilie Tromp

Verhalenexpeditie proeftuin Westerpark

In de proeftuin Westerpark is een nieuwe Samen Beter 'tool' getest: De Verhalenexpeditie

Het geheel en de delen...

Sergej van Middendorp

Beter met Elkaar geheel en delen

In de samenwerking Beter met Elkaar vormen we steeds weer ons beeld van het geheel en de delen. In dit blog 'my two cents'.

Ecosysteem Vitaliteit

Gijs Ockeloen

ecosysteem

Hoe Gezond een proeftuin is, heeft wat ons betreft niet alleen te maken met Somatische en Mentale aspecten: ook Sociaal Welzijn speelt een rol, evenals Partcipatiegraad, de mate van Sport beoefenining en wat er aan Levensbeschouwelijke activiteiten plaats vind. We spreken liever van de Vitaliteit van een proeftuin.

Think big, act small and start somewhere

Leo van Veen

puzzle

De titel is een quote uit een interview dat ik afgelopen weekend las. Hij past goed bij Beter met elkaar, vind ik. Vanuit ambitie, in wijken en buurten, gewoon beginnen. En dat doen we. Fantastisch.

Laten we het eens aan Philippe Delespaul vragen...

Gijs Ockeloen

Philippe Delespaul

Philippe Delespaul is hoogleraar 'Innovations in Mental Health Care' en verbonden aan Mondriaan. Philippe staat aan de basis van het denken over Proeftuinen. 

Proeftuin Nieuwland

Gijs Ockeloen

dag van duurzaamheid Nieuwland

SamenBeter was vandaag de hele dag te gast op de Wijkboerderij Nieuwland. Peter Rook, Wim de Haan, Jan Huurdeman en Jan Toering willen vanuit deze oude boerderij Proeftuin SamenBeter Nieuwland opstarten.