SamenBeter

De Gezondheid van de Community

De gezondheid van een individu kan slecht zijn maar die van een wijk, dorp, stad of land ook. SamenBeter vindt dat de gezondheid van Nederland in een neerwaartse spiraal verkeert omdat we een systeem hanteren dat voordeel heeft van uw slechte gezondheid. Dat komt door de manier waarop we ‘de gezondheidsmarkt’ ingericht hebben.

Die markt ziet er als volgt uit: er is een deelmarkt voor  ‘Ziekenzorg’. Een gigantische industrie waarin veel geld omgaat. Deze deelmarkt moet het hebben van klanten. Zieken dus. Preventie, het voorkomen van ziekten druist in tegen het belang van deze markt.

Er is ook nog eens een deelmarkt voor Slechte Gezondheid: producten die ons ziek maken. Ook een enorme markt en nog goed georganiseerd ook. Wat verkopen ze daar? In de eerste plaats natuurlijk Sigaretten die ons kanker bezorgen, Suiker, zout en vet rijk voedsel die ons dik maakt, alcohol en drugs, auto’s en kantoorbanen die ons een zittend leven bezorgen. 

Is er ook een deelmarkt voor producten en diensten die onze gezondheid ten goede komen? hmm…als die er al is is het een piepklein marktje. Voornamelijk in sportproducten, hier en daar een winkel die gezond voedsel verkoopt. Een nichemarkt goeddeels drijvend op persoonlijke motivatie, subsidie en goede doelen.

Een markt voor Preventie

SamenBeter wil de competitie aangaan met de andere twee deelmarkten. Dat betekent dat er een volwassen markt moet ontstaan voor Preventie: Alles wat ons uiteindelijk richting Ziekenzorg kan drijven, wordt op deze markt bestreden. Hier gaat het dus niet om pleisters en krukken, producten iedereen die meegesleurd is in de spiraal, maar om producten en diensten die ons uit de zorg houden: Sport, Beweging, Gezond eten en Sociaal functioneren, Goed slapen, Zinvolle tijdsbesteding, Schulden vrij zijn … Vitaal blijven. Daar moet een markt voor komen. Een infrastructuur en een plek om producten aan te bieden, te promoten en te verkopen. Dat moet mensen aantrekken met ideeën, plannen initiatieven die daar een een business model op kunen baseren. Dát is een van de missies van SamenBeter (bekijk onze 'Preventie' animatie!) 

Eigen Regie

En nu we eenmaal gezegd hebben dat we een markt willen creëren, zeggen we dus ook dat de kopers op deze markt Vrij moeten zijn om te kiezen wat ze willen kopen. Ook dat is momenteel niet het geval en vereist fundamentele systeemwijzigingen: de manier waarop we in Nederland ‘behandelen’ wordt goeddeels bepaald door de NZA, de verzekering, de behandelaar en de instelling. Als het gaat om mentale behandelingen, staat in de DSM V staat beschreven welk behandelpad gevolgd wordt. Voor jou is het moeilijk om een zinvolle rol te spelen in de beslissingen die genomen moeten worden. Jij bent slechts de patiënt...Dat is jammer, want van 'lijdzaam ondergaan' gaat geen helende kracht uit, maar van 'zelf regie' nemen wel! Ook dát is een missie van SamenBeter (bekijk onze animatie 'Eigen Regie'!) 

Wat SamenBeter wil maken kunnen we een markt noemen, of een platform of een ecosysteem. Termen die je momenteel veel tegenkomt. Wij denken dat SamenBeter Agoras moet creëren: dat waren de plekken waar zich bij de oude Grieken het sociale leven afspeelde. Agora’s waren multifunctioneel en hadden een politieke, een sociale en een commerciële functie. De agora was een ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije burgers en werd ook gebruikt als marktplaats en als plek waar men zich kon ontspannen. 

Denk mee met SamenBeter hoe een Vitaliteits Agora in jouw eigen wijk eruit moeten zien.