Gezond en Volwaardig Voedsel voor iedereen

Naar een Integrale ketensamenwerking ter ondersteuning van aandoeningen     In Azië is de frequentie en sterfte aan prostaatkanker verbijsterend lager dan in Europa en de VS. Dat is een gegeven dat relevant is voor vrijwel alle mannen boven de 50 jaar! Om over de potentiële besparingen voor de Nederlandse zorgkosten maar te zwijgen (€ 125 miljoen/ jaar).

Nu is er wereldwijd veel onderzoek gedaan naar dieet interventies met bemoedigende resultaten. Desondanks komen  veelbelovende  benaderingen maar zeer traag binnen handbereik van prostaatklankerpatienten. Zo heeft het meer dan 10 jaar geduurd  voor het v oedingssupplement PROSTAPREV, dat aantoonbaar de verdubbelingstijd PSA vertraagt met factor 2.6,  op de markt werd gebracht.

Een supplement is één ding, maar  zou het niet veel interessanter zijn als we een heel voedingspatroon op aandoeningen kunnen afstemmen?

Voedsel verbind en we hebben links en rechts in de proeftuinen allerlei initiatieven rond Eten. Zouden we onder bewoners niet een groep met een aandoening kunnen werven die mee doet aan een echt wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek?

Wat hebben we daar minimaal voor nodig? Een veelvoorkomende aandoening, een interventie waarvan goede resultaten verwacht mogen worden, een locatie waar we kunnen koken, eten en ook kunnen coachen, en krachtige trekker van een dergelijk project.

De laatste hebben we! Gaston Remmers die SamenBeter op het spoor van een Integrale ketensamenwerking ter ondersteuning van mannen met (kans op) prostaatkanker zette tijdens de ICT Strategie Sessie in Eindhoven. Hij heeft ook dankzij de betrokkenheid van patiënten het supplement Prostraprev beschikbaar gemaakt. En niet alleen dat: er is ook follow-up research en een financieel feedback mechanisme beschikbaar.

Alleen de locatie en de mannen ontbreken. Althans: hij heeft er 75 en zoekt nog er nog 150!

Er wordt al gewerkt aan de oprichting van een Health Café. Stel dat we in onze proeftuin daar een locatie voor kunnen vinden, dan moet het toch eenvoudig zijn om 150 50+ mannen te ronselen die aan de randvoorwaarden voldoen. Vandaar dus de SamenBeter Oproep:

GEZOCHT:

1) Mannen: 150 Mannen met Prostaatkanker op actief afwachtend beleid

2) Locatie: een plek waar we kunnen samenkomen voor het onderzoek en coachings momenten. Deze plek kan dezelfde zijn als voor de 

3) Maaltijden: We willen op deze locatie ook Prostaat Kanker maaltijden serveren onder de naam PK Maaltijd. Gaston weet wat hij ons voor wil zetten maar niet hoe dat gefinancierd moet worden. ideeën?

Geheel in de geest van SamenBeter en Positieve Gezondheid maken we dus niet zozeer een claim op effect op prostaatkanker zelf, maar willen we onderzoeken hoe we de kwaliteit van leven, de fitheid, de beschikbare energie kunnen verbeteren. We meten daartoe de effecten van een voedingsinterventie op de kwaliteit van leven van deelnemers en de serum concentraties van nutriënten in hun bloed.

Dit project balanceert tussen ‘evidence based kennis’ en ‘experience based kennis’. De basis is gezond volwaardig voedsel voor ‘iedereen’, waarvoor brede wetenschappelijke consensus over de effecten bestaat. Hieraan voegen we een toefje ‘specifiek voor (prostaat-)kankervoeding’ toe, en maken het tenslotte af met inzichten van de prostaatkanker patiënten zelf.

We maken gebruik van alle ingrediënten van “wetenschappelijk  bewezen” tot “aannemelijk, maar geen water dichtbewijs”. We zijn daarmee acceptabel zowel voor de medische sector als voor patiënten.

We werken met drie groepen: de Controlegroep ondergaat geen interventies en eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. De Dieetgroep voedt zich met reguliere producten volgens verstrekte recepten. Daarnaast wordt deze groep gecoached. Een derde groep, de Vers+ groep ontvangt ook coaching maar eet met sleutelproducten van geselecteerde telers thuis. De maaltijden kunnen zelf bereid worden maar wellicht is het leuk om ze althans gedeeltelijk in de Citizen Research Kitchen aan te bieden.

Alledrie de groepen worden op drie momenten gemeten en gecoached in de Citizen Research Kitchen. Het project duurt drie maanden

Wat we verwachten als resultaat is meer inzicht in relaties tussen Voedselpatroon en prostaatkanker dank zij een nieuwe manier van samenwerken: ‘professional expert knowledge’ samen met ‘experienced based knowledge’ opgehaald door mannen met prostaatkanker. 

Kortom: waar zijn die 150 mannen en waar openen we de Citizen Research Kitchen zodat we in Februari 2018 de eerste PK maaltijd kunnen serveren!

Dit project wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van  Platform Patient en Voeding. Het onderzoek is in handen van de afdeling Urologie van ErasmusMC. De andere partners zijn: TNO, de tuinders van Vers+ en Life Growth.

Het wordt gefinancierd door  de Gemeente Almere, en MMV / Steunfonds